Protetică dentară

Înlocuirea dinților lipsă sau reabilitarea orală complexă a arcadelor dentare se realizează prin intervenții de protetică.

Cele mai cunoscute sunt lucrările fixe sau mobile, fațetele dentare, coroanele sau punțile dentare și lucrările complexe pe implanturi.
Puntea dentară este o proteză fixă care înlocuiește unul sau mai mulți dinți lipsă, în general, având ca suport dinții naturali ai pacientului.

Puntea este folosită pentru înlocuirea unui număr limitat de dinți. Dinții de susținere ai construcției protetice trebuie sa fie suficienți ca număr pentru a putea face față forțelor masticatorii.

Când distanța dintre dinții ”stâlpi” este mai mare de 3-4 dinți pierduți, putea dentară nu este recomandată, deoarece în timp va provoca slăbirea și pierderea dinților pe care se sprijină

Pentru a corecta pierderea a 3 sau mai mulți dinți consecutivi, sunt indicate următoarele opțiuni:

  • tratamentul cu implanturi dentare
  • diverse tipuri de proteze mobile

Există și o excepție de la această regulă: în cazul pierderii tuturor incisivilor, caninii care mărginesc spațiul gol pot prelua fără probleme sarcina celor 4 incisivi superiori sau inferiori absenți.

O punte dentară poate avea sprijin pe implanturi?

Desigur! Puntea dentară pe implanturi este o opțiune mult mai avantajoasă comparativ cu puntea care se sprijină pe dinții naturali, întrucât pregătirea dinților de susținere implică șlefuirea și duce la devitalizarea acestora.

Dacă unui pacient îi lipsesc 4 dinți consecutivi, tratamentul ideal cuprinde inserarea a 2-3 implanturi care vor susține o punte formată din 4 coroane. Lucrarea finală va fi fixă, va arăta, se va simți și va funcționa foarte asemănător cu dinții naturali.

Care sunt diferențele dintre o punte dentara și tratamentul cu implant?

Punte DentarăImplant Dentar
Durata tratamentului este mai scurtăDa
Implică intervenții chirurgicaleDa
Prezintă contraindicațiiDa
Financiar, reprezintă o opțiune de tratament mai accesibilăDa

Care sunt dezavantajele punții dentare?

  1. Dinții de susținere sunt suprasolicitați, fiind afectate țesuturile parodontale din jur. Spre exemplu, cei 2 dinți pe care se sprijină puntea dentară suportă propria sarcină masticatorie, precum și pe cea a dinților lipsă.
  2. Dinții afectați de boala parodontală nu pot susține puntea dentară. În caz contrar, lucrarea va contribui la pierderea acestor dinți.
  3. Stomatologia modernă recomandă prepararea minimă a dinților care vor susține lucrarea și păstrarea nervilor intacți, însă, în multe cazuri este necesară devitalizarea dinților pentru a diminua durerile ce pot apărea ulterior.

Din ce materiale sunt fabricate punțile dentare?

Puntea de zirconiu conferă un aspect plăcut și prezintă o rezistență crescută la uzură, biocompatibilitatea absolută a zirconiului făcând posibilă instalarea unei astfel de proteze la pacienții cu sensibilitate crescută.

Punțile metalo-ceramice sunt proteze fixe realizate din coroane a căror bază metalică este acoperită de un strat ceramic. Din punct de vedere estetic, nu garantează un aspect perfect, deoarece baza poate să transpară la nivelul gingiei conferind astfel un aspect gri neplăcut.

Punțile din ceramică au coroanele realizate în întregime din ceramică, reprezentând varianta cea mai estetică. Nu se uzează și nu își schimbă culoarea în timp, singurul dezavantaj fiind rezistența mai mică în comparație cu o punte metalo-ceramică sau o punte din zirconiu.

Programeaza chiar acum o consultatie

Asigura-te ca ai o sanatate orala optima! Programeaza chiar acum o consultatie cu unul din medicii nostri!

Leave this field blank